„Zbog nečijih ličnih interesa svaka rijeka u Bosni i Hercegovini će biti izbetonirana. Iz tog razloga izgradnja mini hidroelektrana na rijeci Buni nije samo pitanje lokalnog karaktera već čitave države“ (Oliver Arapović – udruženje “Majski cvijet”)

Bunski kanali

Prema informacijama iz medija u BiH se u narednom periodu planira izgradnja preko pet stotina mini hidroelektrana, dok u istom periodu razvijene države Evrope masovno odustaju od ovog načina proizvodnje električne energije.

Energetski potencijal, masovna zapošljavanja te milioni KM naplaćeni od prodaje subvencirane električne energije, glavni su argumenti državnih institucija koje prilikom dodjele koncesija privatnim investitorima, ne vode računa o ekološkim aspektima niti zakonskim procedurama.

Podsjećamo, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovčko-neretvanskog kantona u oktobru 2014. godine donijelo je odluku o davanju koncesije za korištenje voda Bune i Neretve za proizvodnju električne energije. Ovom odlukom predviđena je izgradnja dvije mini hidroelektrane Buna 1 i Buna 2. – pročitaj više na capital.ba…