Prije četri godine Trojanski Konj u formi nove trase  puta Koridor Vc – Južni Mostar je poturen stanovnicima južne regije Mostara, doline rijeka Bune I Bunice i ozbiljno narušio mir  žitelja ovog po svemu  jedinstvenog djela Hercegovine. 
Lokalno stanovništvo reagiralo je masovnim protestima , pisanim peticijama na koje stranke na vlasti nisu obraćale pažnju i preko svojih političkih predstavnika su ovu trasu odobrili glasanjem u Parlamentu Federacije i kasnije Doma Naroda. 
Ubrzo nakon toga su čelnici JP Autoceste započeli propagandu kroz medije  dokazujući da je ova varianta  idealna, jedina izvedbeno moguća  i da je samo mali broj Srba povratnika nezadovoljan ovim putem, a sve u cilju  svjesnog skrećanja pozornosti sa glavnog pitanja ove nove trase : UNIŠTENJE KULTURNE, POVJESNE, EKONOMSKE, ZEMLJIŠNE,EKOLOŠKE STRUKTURE ovog kraja.
Velika grupa lokalnog stanovništva  se organizovala i potražila pomoć od internacionalnih banaka koje generalno ne finasiraju projekte koje uništavaju lokalne zajednice i njihovu egzistenciju. Pod pritiskom ovih banaka JP Autoceste su morale izraditi  opširnu  studiju  utjecaja na okoliš i stanovništvo i  prije samo par mjeseci studija je objavljena na stranicama Ministarstva za okoliš i turizam.  Nakon 3 godine skrivanja detalja oko ove trase i početaka  nedozvoljene eksproprijacije zemljišta, po motu – “kako kome”, studija je konačno vidjela  svjetlo dana.

Plava trasa iz 2011 godine obodom Podveleža zamijenjena žutom trasom kroz plodnu ravnicu, voćnjake i vinograde, preko rijeka Bune i Bunice, povratničkih naselja i imanja, te pored aerodroma.

Ovako to otprilike izgleda u Googlemaps

Crveno – aktuelna trasa / Zeleno – trasa iz 2011. godine, odbačena 2016. u korist crvene trase

“Harmony with land is like harmony with a friend; you cannot cherish his right hand and chop off his left. ” Leopold Aldo (prevod : Harmonija sa zemljom/prirodom je kao harmonija sa prjateljem, ne mozes njegovati njegovu desnu ruku i odsjecati mu njegovu lijevu.


Studija priznaje da trasa prolazi regijom ocjenjenoj kategorijom A što je najnepovoljnija varijanta za razliku od druge opcije ocjenjene  kategorijom D. Trasa  presjeca rijeke  Bunu i Bunicu (koje gore navedeno Ministarsto nikad nije ubilježilo  kao regiju pod posebnom zaštitom ) iako po svim  kriterijima  to mjesto  zaslužuje iznad svih drugih ubilježenih regija Bosne i Hecegovine.
Autoput dolazi u usku koliziju  sa postojećom infrastrukturom  ukljucujuci Mostarski  aerodrom, željezničku prugu,  put M-17 i M-6.1 kao i  liniju HV transmisije. Novom trasom se oduzima dio državne imovine oko aerodroma za koju se nema zakonsko odobrenje  od države  Bosne i Hecegovine. Ova državna zona pripada  vojnom dijelu aerodroma I kao takva je državno vlasništvo. Dodatno se mjenja ulaz u aerodroma i pravi tunel ispod aerodroma za prolaz autoputa. U studiji se priznaje da će dalje održavanje svih tunela zahtijevati dodatne troškove, i kao tako predstavljana ruta će imati više troškova nego  prethodna varijanta (obodom Podveleža iz 2011 godine). I regija Carskih Vinograda, vjekovno vinogradima kultivisana regija  bit će ne samo uništena autocestom  nego I dodatnom gradnjom  manjeg puta da bi se omogućio pristup  autoputom rasparčanim parcelama.

Put će se spuštati  pod uglom od preko 5% od tunela Kvanj i kao takav će izazivati značajnu  buku u regiji. Dodatno  zagađivanje  izduvnim gasovima će  imati dalekosežni efekat na zdravlje ljudi  u regiji i mjenjati  trenutno jednu od najzdravijih poljoprivrednih vegetacija koji je ujedno i jedan od najvećih ekoloških oaza u ovom dijelu Hercegovine.

Planirani autoput  će imati  najdelekosežniji ekološki udar na rijeku Bunu. Potporni stubovi  mosta preko rijeke Bune  treba da leže u koritu  te čarobne, svjetski priznate  unikatne  rijeke. I ne samo stubovi već i dodatni piloti  koji podrzavaju most autoputa.  Prolazili su vjekovi, vojske, vladavine, režimi i niko se nije usudio dotaknuti  kratki tok ljepotice, narušiti njen divni tok  i svu okolnu ljepotu koja prati ovu rijeku.

Živi bili i vidjeli ako ne dignemo svoj glas i usprotivimo se ovoj ekološkoj katastrofi !!!