Bankwatch je međunarodna organizacija koja se između ostalog bavi utvrđivanjem činjenica i praćenjem aktivnosti, a u smislu otkrivanja i otklanjanja neregularosti kod projekata koji se finansiraju od Evropske Banke za razvoj (EBRD) i Evropske Investicione Banke (EIB)

Prilikom praćenja aktivnosti na izboru trase koridora Vc kod Mostara (i ne samo kod Mostara), Bankwatch je naišao na niz neregularnosti te je u dva navrata izvršio posjetu Mostaru, u jesen 2020 i početkom ljeta 2021 godine.
Tokom obadvije posjete predstavnici Bankwatch-a su samo dobili dodatne potvrde o neregularnim načinima izbora trase, o čemu se detaljne informacije mogu vidjeti na službenom sajtu – bankwatch.org.

Bankwatch has seen no evidence to suggest that there are real barriers to re-routing the road onto the ridge. Therefore, the EBRD and the EIB need to require JP Autoceste to prepare detailed analyses of the ridge road from 2011, including a full and meaningful consultation with affected people both on the overall route alternatives and on the specific impacts of the different options.

Video prilozi urađeni od strane Bankwatch-a

28. juni 2021.

26. mart 2021.